dissabte, 29 de setembre del 2012

La cultura popular contribueix a la sostenibilitat

Carles Almécija. Periodista i tècnic de comunicació de l'ENS


AUtor: Max Mörlt.
 
En aquests darrers anys hem pogut observar una conscienciació creixent vers els  temes medioambientals, un fenomen reflectit en multitud d’iniciatives, d’actuacions i discursos, amb major o menor eficàcia. Tot plegat, demostra que la preocupació sobre el medi ambient i la sostenibilitat ocupa, cada vegada més, un lloc de centralitat entre les inquietuds de la nostra societat.

La cultura popular no podia ser aliena a aquesta tendència. Per aquest motiu, els castellers de la Vila de Gràcia s’han adherit recentment al compromís ciutadà de l’Agenda 21, esdevenint així la primera entitat de tradició cultural firmant de l’acord.

Com ells mateixos declaren: “Firmant aquest compromís volem seguir la línia de treball dels últims anys d’apostar per ser més sostenibles i minimitzar la nostra petjada ecològica. Però no només volem realitzar accions com a entitat, sinó que pretenem sensibilitzar i conscienciar tots els membres de la colla perquè portin aquesta consciència en el seu dia a dia. Firmar el compromís comporta realitzar un pla d’acció, que hem realitzat amb la col·laboració dels Lluïsos de Gràcia i el Districte de Gràcia”.

Amb aquesta voluntat, han elaborat un pla d’acció amb tot un conjunt de mesures per minimitzar la seva petjada ecològica. Entre elles destaca l’ús de bombetes de baix consum a la seva entitat, fomentar el reciclatge a través de cartells informatius, reutilització de materials, ús del transport públic.

Barcelona va començar el segle XXI dotant-se d’un pla estratègic per avançar cap a un model de ciutat sostenible, resultat d’un procés de debat intens, iniciat l’any 1998, per part del Consell Municipal de Medi Ambient i Sostenibilitat amb tots els agents civils.

Fruit d’aquest procés sorgí el Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat amb deu grans objectius, que fixava com a horitzó l’any 2012. Com a reptes estratègics més destacats figuren la preservació i ampliació dels espais verds urbans, promoure l’ús de les energies renovables i generar activitats econòmiques basades en la sostenibilitat. Aquest compromís ha estat signat per més de 800 entitats, escoles, empreses i organitzacions.

Enguany s’inicia un nou procés centrat en la segona Convenció, l’objectiu principal de la qual és deliberar de manera participada i assolir un consens per renovar els continguts del Compromís Ciutadà per la Sostenibilitat, amb la implicació de la xarxa de signants i la incorporació de nous sectors.

Font: http://www.tornaveu.cat/article/la-cultura-popular-contribueix-a-la-sostenibilitat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada